Pyszne placuszki ziemniaczane z dodatkiem twarogu, przełożone delikatnym kremowym serkiem z warzywami. Podobno danie pochodzi z Podkarpacia, a mimo, że to moje rodzinne strony u mnie w domu się ich nie jadało:) U nas królowały „zwyczajne” placki ziemniaczane :) Ale jako miłośniczka placków ziemniaczanych zawsze lubię poeksperymentować z różnymi wersjami :)
Składniki:
- 40 dag półtłustego twarogu
- 1/2 kg mączystych ziemniaków
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- listki bazylii
Sos:
- 1 mały serek naturalny homogenizowany typu light
- 2 łyżki śmietany 12%
- 1 średni ogórek wężowy
- 1 mała czerwona papryka
- 2-3 rzodkiewki
Wykonanie:
Placki: ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Ścieramy na drobnej tarce (ja zrobiłam grubsze oczka), przekładamy na sitko, by ociekły z soku. Po 15 minutach mieszamy z jajkiem, mąką, papryką i czosnkiem. Twaróg kruszymy na grudki i dorzucamy do masy ziemniaczanej. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 10 minut, i znowu mieszamy. Olej rozgrzewamy na patelni, kładziemy porcje masy, formując placki. Smażymy na rumiano z obu stron. Osączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju. Trzymamy w cieple.
W międzyczasie smażenia przygotowujemy sobie sosik. Serek mieszamy ze śmietaną. Warzywa myjemy i osuszamy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, rzodkiewki z ogonków. Odkrawamy kilka plasterków ogórka do ewentualnej dekoracji. Wszystkie pozostałe warzywa kroimy drobniutko. Wrzucamy do serka, doprawiamy solą i pieprzem. Placki i podajemy przełożone sosem, udekorowane ogórkiem i bazylią. Ja posypałam ogórkiem i papryką. Smacznego :)