Smaczne placuszki z cukinii i białej kapusty, zdrowsza wersja, bo pieczona. Są delikatne i aromatyczne. Ja w trakcie pieczenia je przekręciłam. Podajemy z ulubionymi dipami, sosami, mozna tez podac z lekką sałatką.
Składniki:
- 15 dag białej kapusty
- 1 cukinia
- 1 czerwona cebula (pominęłam)
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki orkiszowej
- 2 łyżki jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu \
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz ziołowy
- do podania np. kiełki, sos czosnkowy lub inny ulubiony dip
Wykonanie:
Kapustę drobno siekamy. W garnku gotujemy wodę. Wrzucamy do niej kapustę i gotujemy 10 minut. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Cukinię bez obierania ścieramy na dużych oczkach tarki. Delikatnie solimy i odstawiamy na 15 minut. Odciskamy sok z cukinii i przekładamy ją do miski. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do cukinii. Dodajemy kapustę, cebulę, czosnek, jajka, mąkę orkiszową i jogurt grecki. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki formujemy równe placki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut. Podajemy od razu z kiełkami i ulubionym dipem :) Ja podałam z sosem czosnkowym. Smacznego :)