Gościmy

Odwiedza nas 152 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

piątek, 16 styczeń 2015 21:40

Gołąbki z kaszą gryczaną i twarogiem

Napisała

Kolejny raz wypróbowałam połączenie kaszy gryczanej i twarożku, tym razem w wersji gołąbków. Jestem zadowolona z efektu końcowego, gołąbki są mięciutkie, aromatyczne i smaczne :) Podałam z sosem pieczarkowym, który mi do nich po prostu pasował:) Robiłam z połowy poniższych proporcji.

Składniki:

  • duża główka białej lub włoskiej kapusty
  • 20 dag kaszy gryczanej
  • 25 dag białego zmielonego sera
  • jajko
  • 2 łyżki masła
  • 15 dag surowego boczku w cienkich plastrach
  • 2 szklanki bulionu grzybowego (może być z kostki)
  • łyżeczka mąki
  • majeranek
  • pieprz
  • sól

Wykonanie:

Wykrawamy głąb i wkładamy główkę do garnka z wrzącą, osoloną wodą. Stopniowo zdejmujemy mięknące liście i ścinamy z nich grube nerwy.

Kaszę gotujemy na sypko z dodatkiem łyżki masła i studzimy. Dodajemy ser, jajko, mieszamy i doprawiamy farsz majerankiem, pieprzem, solą. Na duże liście kładziemy nadzienie i zwijamy gołąbki. Dno rondla wykładamy boczkiem. Na nim kładziemy kilka liści kapusty, a następnie gołąbki. Przykrywamy je pozostałymi liśćmi. Zalewamy wrzącym bulionem grzybowym i dusimy ok. 25 min (od zagotowania) na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia z mąki i masła robimy białą zasmażkę i zagęszczamy nią sos. Podajemy gorące. Ja nie zagęszczałam sosu, zrobiłam osobno sosik pieczarkowy :) Smacznego :)

Źródło

Czytany 5709 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook