Zdrowe kotleciki z kaszy jaglanej i ziemniaków. Piekłam je w piekarniku, można oczywiście smażyć, ale wiadomo, że wersja pieczona jest dużo zdrowsza. Podajemy z surówkami i sosem czosnkowym.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1,5 szklanki kaszy jaglanej
- 2 cebule (u mnie jedna)
- sól, pieprz
- ewentualnie ulubione przyprawy
Sos:
- jogurt naturalny
- ząbek czosnku
- pół pęczka kopru
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Gotujemy kaszę jaglaną. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, ja zmiksowałam w blenderze surową.
Jeszcze ciepłe ziemniaki i ciepłą kaszę łączymy ze sobą. Nie musimy dodawać jajek! Ciepłe składniki spowodują, że bez problemu je połączymy. Dodajemy cebulę, sól i pieprz. Ewentualnie możemy dodać swoje ulubione przyprawy np. do ziemniaków, prowansalskie – według waszych preferencji. Ważne, żeby kotleciki miały smak:)
Zagniatamy ciasto, a następnie formujemy kotlety, ja obtaczałam je w kaszy mannej. Kotlety albo smażymy z obydwu stron na oleju lub też pieczemy w piekarniku w temperaturze ok. 180 st. Podczas pieczenia przewracamy kilka razy – pieczemy, aż się zarumienią.
Przez praskę przeciskamy czosnek. Siekamy koper i wraz z czosnkiem dodajemy do jogurtu. Doprawiamy sola i pieprzem. Podajemy z placuszkami. Smacznego :)