W poszukiwaniu ciekawych przepisów na wykorzystanie ziemniaków trafiłam na kniszki :) Do tej pory się z nimi nie spotkałam, a wyglądają ciekawie i smakują rewelacyjnie. Wyglądają jak kluski śląskie, tyle że pieczone i z nadzieniem. Ciasto troszkę się różni – ale moim zdaniem na korzyść :) Nadzienia mogą być naprawdę różne, zdecydowałam się na groszek, może następnym razem spróbuję inne :) Sprawdzą się na ciepło (u mnie z sałatką) lub na zimo podane jako przekąska na przykład z sosami :) Polecam.
Składniki:
(dla 3-4 osób)
Ciasto:
- 2 szklanki gotowanych utłuczonych ziemniaków (u mnie około 5 średnich ziemniaków)
- 2 rozmącone jajka + 1 do smarowania
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 utarta cebula
- 2 łyżki smalcu
- 1 łyżeczka soli
- szczypta zmielonego pieprzu
Farsz z groszkiem:
- 20 dag przetartego groszku (użyłam mrożonego)
- 4 łyżki sosu mlecznego (u mnie mleko)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Przygotowujemy farsz, użyłam groszku mrożonego, najpierw ugotowałam, następnie zblendowałam na puree, starannie mieszamy groszek z mlekiem i przyprawami. Rozgrzewamy piekarnik do 160°C. Robimy ciasto. W misce mieszamy ziemniaki, jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, cebulę, tłuszcz, sól i pieprz. Przekładamy masę na stolnicę i zagniatamy ciasto, aż stanie się gładkie. Dzielimy je na części, z których następnie toczymy kuleczki. Spłaszczamy je i w każdej robimy wgłębienie, w które nakładamy po pół łyżeczki farszu. Gotowe kniszki smarujemy jajkiem i układamy na natłuszczonej blasze lub folii do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor przez około 20 min. Smacznego :)