Pierożki z dynią, parmezanem i migdałami. Podane z masełkiem i posypane parmezanem – pycha. Wykorzystałam moje gotowe puree - w sezonie można zrobić na świeżo.
Składniki:
(4 porcje)
Farsz:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 mała cebula
- 1 szklanka purée z dyni
- 4 łyżki drobno utartego Parmezanu + dodatkowo do serwowania
- 1 łyżka mielonych migdałówlub 1 łyżeczka startego świeżego imbiru (u mnie migdały)
- 1 płaska łyżka bułki tartej
- 1 jajko
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Ciasto:
- 300 g mąki
- 2 jajka + 1 żółtko
- 1 łyżeczka soli
- 3 - 4 łyżki wody
- 1 białko jaja
Dodatkowo:
- masło, parmezan
Wykonanie:
Farsz: Przygotować purée z dyni według wskazówek poniżej. Ja użyłam już mojego gotowego. Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Ja cebulę zmiksowałam na puree Benderem i nie podsmażałam tylko dodałam świeżą. Odmierzamy 1 szklankę purée z dyni i mieszamy z cebulą, parmezanem, mielonymi migdałami, bułką tartą, jajkiem, doprawiamy solą oraz pieprzem. W wersji nadzienia z imbirem zamiast mielonych migdałów, dodajemy imbir do zeszklonej cebuli i chwilę razem podsmażamy na patelni, dalej postępujemy jak wyżej. Nadzienie wstawiamy do lodówki na godzinę (można przygotować dzień wcześniej).
Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, solimy, robimy wgłębienie, w które wbijamy jajka i żółtko. Zagniatamy ciasto mocząc ręce w wodzie i ewentualnie dodając po łyżce wody, aby ułatwić połączenie się składników. Ja użyłam malaksera :) Formujemy kulę z ciasta, zawijamy w ściereczkę i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto odpocznie i znacznie nabierze miękkości.
Ciasto dzielimy na 4 części, każdą rozwałkowujemy wałkiem na bardzo cienki placek na podsypanej mąką stolnicy. Połowę każdego placka smarujemy białkiem, na posmarowanej połówce układamy po łyżeczce nadzienia w odstępach 2 - 3 cm od siebie. Przykrywamy drugą połową ciasta, palcami docisnąć przestrzenie pomiędzy nadzieniem, radełkiem lub nożem wycinamy kwadraty/ kółka z ciasta, z farszem znajdującym się w centrum. Można tez lepić normalnie jak pierożki.
Zagotowujemy osoloną wodę, wkładamy porcję ravioli i gotujemy przez około 4 minuty, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. W międzyczasie roztapiamy kilka łyżek masła na patelni. Ravioli wyjmujemy łyżką cedzakową i wkładamy na patelnię z masłem, mieszamy, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i doprawiamy solą. Wykładamy na talerz i posypujemy tartym Parmezanem. Smacznego :)
* Purée z dyni:
Dynię kroimy na duże kawałki razem ze skorupą. Odrzucamy środek z pestkami i pozostawiamy sam zwarty miąższ przytwierdzony do skorupy. Kawałki dyni układamy na blasze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy do miękkości (maksymalnie przez 1 godzinę). Łyżką wybieramy miąższ ze skorupy, zawijamy go w ściereczkę, mocno wyciskamy cały sok. Odsączoną, suchą dynię miksujemy blenderem na purée.