Tym razem padło na kalarepkę, ale już kiedyś robiłam w tej wersji cukinię i też świetnie pasuje:) Z podanych niżej proporcji ciasta wystarczyło mi na jedną kalarepkę, drugą zjedliśmy surową jako przekąskę:)
Składniki:
- 2 duże kalarepki (lub patison, kabaczek, cukinia)
- 100 g mąki
- jajko
- 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
Dip rzodkiewkowy: przepis tu
Wykonanie:
Mąkę, jajko, wino i szczyptę soli miksujemy na gładkie ciasto i odstawiamy na 30 minut. Kalarepki obieramy i kroimy w długie słupki grubości palca. Olej rozgrzewamy w rondlu. Słupki kalarepki zanurzamy w cieście, wkładamy na tłuszcz i smażymy ok. 3 minut na złoto. Kalarepki osączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z dipem rzodkiewkowym. Smacznego:)