Przepyszne placuszki z cukinii, szybkie i łatwe do przygotowania. A połączenie z fetą po prostu poezja:) Robiłam z połowy poniższych proporcji.
Składniki:
- 2 małe cukinie
- 1 czerwona papryka
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki mąki
- 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
- 3 łyżki gęstej śmietany
- pół opakowania sera feta
- 10 dag łososia (pominęłam)
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej (razem ze skórką). Paprykę kroimy w drobną kostkę. Do warzyw dodajemy mąkę, jajka, natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym tłuszczu formujemy placuszki i smażymy na złoty kolor po obu stronach.
Ser feta rozcieramy ze śmietaną i sokiem z cytryny na jednolitą masę. Usmażony placuszek smarujemy kremem z fety i przekładamy drugim. Wierzch dekorujemy pozostałym kremem i kawałkiem łososia. U mnie bez łososia. Smacznego:)