Gościmy

Odwiedza nas 257 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

środa, 08 październik 2014 20:39

Placki z kalafiora z selerem naciowym

Napisała

Placuszki ze świeżego kalafiora z dodatkiem selera naciowego. Smakują prawie jak ziemniaczane, wydają się być delikatnie słodkie. Świetnie pasuje do nich sos jogurtowo-czosnkowy. Niestety nie da się ich smażyć bez tłuszczu (próbowałam :)), więc po smażeniu usuwamy nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym.

Składniki:

  • ½  kalafiora
  • 150 g żółtego sera
  • 1 duża czerwona cebula (pominęłam)
  • łodyga selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego (pominęłam)
  • 2-3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

Kalafior myjemy, osuszamy a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach (użyłam malaksera/robota kuchennego).

Żółty ser i obraną cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach (j cebulę pominęłam). Seler naciowy myjemy i kroimy cieniutko, w drobną kostkę.

Do kalafiora dodajemy ser, mąkę, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, cebulę, koncentrat pomidorowy, seler naciowy, 2-3 jajka (jeżeli masa kalafiorowa po dodaniu 2 jajek będzie za "sucha" dodajemy jeszcze jedno), doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy porcje ciasta i smażymy na średnim ogniu do brązowego koloru z obu stron. Po usmażeniu układamy placki na papierze kuchennym, aby odsączyć z nich nadmiar oleju. Podajemy np.  z sosem czosnkowym. Smacznego :)

Źródło

Czytany 3566 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook