Ostatnio często u mnie goszczą zawijasy, szybko się je robi i jest tyle możliwości na nadzienie:) Dziś będzie kapuściano, miałam sporo kapusty, część wykorzystałam na surówki, a z reszty postanowiłam przygotować coś szybkiego :) I tak oto powstały moje zawijasy z kapustą :) Naprawdę smaczne, podałam je z sosem i surówką. Pycha.
Składniki:
- 1 płat wafla kwadratowego
- ¼ główki białej kapusty
- 1 kostka chudego twarogu ok. 200g
- pieprz, sól, papryka
- przyprawa do kapusty,
- szczypta kurkumy
- bułka tarta
- jajko (rozmącone)
Wykonanie:
Kapustę drobno szatkujemy, następnie gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ser twarogowy rozgniatamy widelcem, dodajemy przyprawy (do kapusty, paprykę, kurkumę) i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Gdy kapusta będzie już miękka odcedzamy ją i jeszcze ciepłą dodajemy do tarożku. Mieszamy dokładnie i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. Jeszcze gorące nadzienie nakładamy równomiernie na wafel, odczekujemy chwilkę, by lekko namiękł od nadzienia, po czym delikatnie zwijamy w roladę. Po chwili kroimy delikatnie w plasterki. Obtaczamy w rozmąconym jajku i bułce tartej. I tu do wyboru, albo smażymy na patelni, wtedy są bardziej rumiane, ale nasiąkają więcej tłuszczu, albo pieczemy w piekarniku. Piekarnik to troszkę dłuższa wersja, ale beztłuszczowa:) Jeżeli wybieramy piekarnik to pieczemy ok. 20 minut w temp. 220 st. C, co jakiś czas je przekręcając. Można podawać np. z surówkami, ja podałam z sosem jogurtowo-musztardowym oraz surówką colesław. Smacznego:)
Źródło: Eksperyment własny :)