Proste danie do przygotowania, pożywne i smaczne. Lubię kaszę jaglaną, a z brokułami i papryką oczywiście smakowała wyśmienicie:) Można ją przygotować jako samodzielne danie, lub jako dodatek do mięsa czy sałatki.
Składniki:
- szklanka kaszy jaglanej
- 450 gram mrożonych brokułów
- pół papryki (użyłam czerwonej)
- 1 spory por (pominęłam)
- kilka plastrów mozzarelli w kulce
- 2 łyżki startego parmezanu
- sól i pieprz
- łyżeczka cukru
- masło lub olej do posmarowania naczynia żaroodpornego
Wykonanie:
Kaszę jaglaną zalewamy dwiema szklankami wody i na małym ogniu gotujemy, aż wchłonie cały płyn. Pod koniec gotowania solimy. Żeby pozbyć się charakterystycznej goryczki, kaszę jaglaną przed gotowaniem możemy przelać wrzątkiem lub podprażyć na patelni i następnie wypłukać. W międzyczasie, w innym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i cukru i wrzucamy brokuły. Gotujemy bez przykrycia około 5 minut od momentu ponownego zawrzenia wody. Por płuczemy i kroimy w plasterki, paprykę kroimy w kostkę. Pora z papryką wrzucamy na patelnię, solimy, podlewamy 1/3 szklanki wody i „dusimy” do momentu odparowania wody.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Ugotowaną kaszę jaglaną mieszamy z parmezanem, doprawiamy pieprzem i układamy na dnie naczynia. Na kaszę wykładamy pokrojone w plastry różyczki brokuła, które również posypujemy pieprzem. Na nich układamy podduszonego pora z papryką, a na wierzchu plastry mozzarelli. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut w temperaturze 150-160OC. Smacznego :)