Moja kolejna propozycja na zawijasy waflowe, tym razem postanowiłam wykorzystać cukinię, świetnie się sprawdziła jako nadzienie do zawijasów. Placuszki z cukinii są bardzo smaczne, ale często lubią przywierać do patelni, natomiast w zawijasach nie ma tego problemu. Dobrze się smażą na patelni lub pieką w piekarniku, uwielbiam ten sposób na szybkie „kotleciki” :)
Składniki:
- 1 płat wafla kwadratowego
- ½ średniej cukinii lub jedna mała
- ½ kostki sera feta – można dać więcej
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- ulubione przyprawy (u mnie zioła prowansalskie, bazylia, oregano)
- bułka tarta
- jajko (rozmącone)
Wykonanie:
Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce lub w malakserze na duże oczka. Następnie podsmażam na patelni z odrobin oliwy, a następnie dodajemy odrobinę wody i chwilkę dusimy, aż woda wyparuje. Fetę rozgniatamy widelcem. Do cukinii dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, fetę, ulubione przyprawy i doprawiamy do smaku pieprzem. Dokładnie mieszamy. Jeszcze gorące nadzienie nakładamy równomiernie na wafel, odczekujemy chwilkę, by lekko namiękł od nadzienia, po czym delikatnie zwijamy w roladę. Proponuję odczekać 5 minut. Po chwili kroimy delikatnie w plasterki. Obtaczamy w rozmąconym jajku i bułce tartej. I tu do wyboru, albo smażymy na patelni, wtedy są bardziej rumiane, ale nasiąkają więcej tłuszczu, albo pieczemy w piekarniku. Piekarnik to troszkę dłuższa wersja, ale beztłuszczowa:) Jeżeli wybieramy piekarnik to pieczemy ok. 20 minut w temp. 220 st. C, co jakiś czas je przekręcając. Można podawać np. z surówkami. Smacznego:)
Źródło: Eksperyment własny :)