Ja bardzo lubię kapustę, zwłaszcza surówki, ale lubię również eksperymentować z innymi daniami z tym warzywkiem. Znalazłam propozycję na lżejszy posiłek z udziałem kapustki oraz sera mozzarella, jest on dużo lżejszy niż inne sery. W tej propozycji kapusta podana jest z ziemniaczkiem w mundurku, u mnie jeszcze była chrupiąca marchewka. W oryginalnym przepisie proporcje były dla jednej osoby, zrobiłam podwójne, ale dla większej ilości osób, zwiększcie sobie proporcje odpowiednio :)
Składniki:
(na 2 porcje)
- 400 g białej kapusty – 1/4 główki (można więcej)
- 140g sera mozarella (w wersji dla odchudzających się, można dodatkowo użyć Light)
- 2 ziemniaki
- maggi
- sól, pieprz, kminek mielony, majeranek
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Kapustę kroimy na cztery części – my potrzebujemy 1/4 główki. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Kapustę podgotowujemy na parze lub w osolonej wodzie przez 20 minut. Mieszamy 6 łyżek wody z 2 łyżkami maggi, dużą ilością majeranku, solą i pieprzem. Jeżeli gotowaliście kapustę na parze, można ją lekko posolić. Ser mozarella kroimy na cienkie plasterki. Gdy kapusta lekko ostygnie wkładamy pomiędzy jej listki plastry sera i posypujemy każdy kminkiem. Polewamy kapustę połową sosu z maggi. Kapustę przekładamy delikatnie do żaroodpornego naczynia i polewamy drugą częścią sosu. Zapiekamy przez 30 minut, aż ser się roztopi. Podajemy z ziemniakiem gotowanym w mundurku. To taka lekka wersja obiadku lub obiadokolacji :) Smacznego :)