Ostatnio testuję surówki z kapusty, postaram się w niedługim czasie powrzucać kilka sprawdzonych przepisów. Lubię surówki z kapusty, zarówno z białej jak i czerwonej. Ta jest naprawdę smaczna, prosta i szybka do przygotowania. Sprawdzi się jako dodatek do obiadu, jak i zdrowa przekąska:)
Składniki:
- pół główki kapusty białej (u mnie ¼ dużej główki)
- 1 jabłko
- sól, pieprz
- łyżka posiekanego koperku
- 3 łyżki śmietany
- pół łyżeczki musztardy
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy, solimy i odstawiamy by zmiękła. Ugniatamy drewnianą pałką, by była jeszcze bardziej miękka. Dodajemy do kapusty starte na dużych oczkach jabłko ze skórką, koperek, oraz śmietanę z musztardą. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy dokładnie do połączenia się wszystkich składników. Podawac jako dodatek do ziemniaków, ryżu, mięs. Smacznego:)