Kto powiedział, że faworki mogą być tylko z ciasta i na słodko?:) Można również w ramach tłustoczwartkowego obiadku zrobić np. faworki z piersi kurczaka:) Ciekawy pomysł i szybki obiadek. U mnie do faworków podałam sałatkę z sosem czosnkowym, smacznie i szybko:)
Składniki:
- 3 piersi drobiowe
- 2 jaja
- 2 łyżki soku z cytryny
- imbir, curry, pieprz, sól czosnkowa
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na dość długie plastry grubości 1 cm, szerokości 3 cm. Nacieramy przyprawami i skrapiamy sokiem z cytryny. Na środku każdego paska robimy 2-3-centymetrowe nacięcie i przewijamy jak faworki. Jajka roztrzepujemy widelcem. Maczamy mięso w jajku, obtaczamy w bułce i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron. Podajemy np. z sałatką i sosem czosnkowym. Smacznego:)