Proste i szybkie danie z pieczarkami i kurczakiem. Ja podałam z razowym makaronem, ale równie dobrze można podać z ryżem czy ziemniakami i jakąś surówką.
Składniki:
- 500 g filetów z kurczaka
- 100 g pieczarek
- 1 łyżka oleju
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 500 ml bulionu
- 100 g śmietany
- sól, pieprz
- 100 g startego żółtego sera
Wykonanie:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w niedużą kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso. Wkładamy pieczarki i chwilę smażymy. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Wlewamy bulion. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 10 minut na małym ogniu. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Rozgrzewamy grill piekarnika. Niewielką ilość bulionu dokładnie mieszamy z mąką i zagęszczamy potrawę. Gotujemy ok. 1 minuty na małym ogniu, cały czas mieszając. Liść laurowy i ziele angielskie usuwamy. Potrawkę przekładamy do czterech małych naczyń żaroodpornych lub jednego dużego. Oprószamy serem i zapiekamy pod grillem na złotobrązowy kolor. Po wyjęciu posypujemy zieloną natką pietruszki. Smacznego:)