Panierkę krakersową już próbowałam w połączeniu z kurczakiem i wiem, że pasuje idealnie, tym razem spróbowałam troszkę innej wersji, ale była równie dobra:)
Składniki:
(na 4 porcje)
- 4 piersi z kurczaka
- duży śmietankowy serek topiony
- 1- 2 łyżki musztardy
- około 50g krakersów
- ¼ szklanki oliwy z oliwek (lub oleju)
- 2 ząbki czosnku
- trochę przyprawy do kurczaka, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek
Wykonanie:
Filety czyścimy, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, ewentualnie pozbywamy się zbędnych błonek:) Przygotowujemy marynatę. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez prasę. Mieszamy z oliwą i przyprawami. Filety obtaczamy w marynacie i pozostawiamy na co najmniej 2 godz. w lodówce (a najlepiej przygotować dzień wcześniej). Kruszymy krakersy. Filety wyjmujemy z marynaty i wykładamy do naczynia żaroodpornego lub brytfankę, smarujemy serkiem wymieszanym z musztardą i posypujemy krakersami.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 40min. w temperaturze 180°C, aż mięso będzie miękkie i krakersy rumiane. Podajemy z dowolnymi dodatkami. Smacznego:)