Gościmy

Odwiedza nas 140 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

poniedziałek, 23 kwiecień 2012 22:01

Pierogi z kurczakiem i brokułami

Napisała

Kurczak i brokuły to jedne z moich ulubionych składników, które zawsze do siebie pasują:) Dlatego chętnie wypróbowałam pierogi z takim farszem i warto było:) Znakomite połączenie, wydawało mi się, że zrobiłam ich tyle, że na dwa dni wystarczy, a nic nie zostało…:)

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki wrzącej wody
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • szczypta soli

Farsz:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 0,5 kostki masła (opcjonalnie)
  • połówka brokułu
  • 1 cebula (tradycyjnie pominęłam)
  • 1 ząbek czosnku
  • zielona pietruszka wg uznania (ok. 1 pęczka)
  • sól pieprz do smaku

Wykonanie:

Proporcje farszu troszkę zmniejszyłam, bo z doświadczenia już wiem, że zazwyczaj mi go zostaje:) Ale zacznijmy od ciasta, zupełnie inny sposób wykonania, ale z ciekawością sprawdziłam:) Mąkę z solą zalewamy wrzątkiem, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie wlewamy do niej zimną wodę, mieszamy i odstawiamy ciasto na 20 minut. Po tym czasie ciasto wyrabiamy i wycinamy krążki na pierogi. W między czasie przygotowujemy farsz. Brokuł gotujemy na pół twardo. Piersi z kurczaka posypujemy solą i pieprzem i delikatnie obsmażamy na niewielkiej ilości masła. W oryginalnym przepisie należałoby zmielić mięso, ale ja tego nie robię. Pokroiłam kurczaka w drobną kosteczkę. Rozpuszczamy masło, dodajemy kurczaka, różyczki brokułu oraz zieloną pietruszkę. Moje nadzienie było idealne, ale gdyby masa była sucha, dolewamy ok. 0,5 kostki rozpuszczonego masła. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Na przygotowane krążki ciasta pierogowego nakładamy farsz i formujemy pierogi. Pierogi wrzucamy do dużej ilości osolonej wody i gotujemy przez około 4 - 5 minut, aż będą miękkie. Smacznego:)

Źródło

Czytany 8584 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook