Smaczne roladki z kurczaka z dodatkiem rzeżuchy:) Czyli smacznie i zdrowo:) Ja troszkę za mało dodałam tej rzeżuchy, polecam dać o wiele więcej:) Zmodyfikowałam nieznacznie przepis i wykonanie.
Składniki:
(na 4 porcje)
- 2 piersi kurczaka
- papryka czerwona
- czosnek
- rzeżucha
- słodka papryka w proszku
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- olej
- 1 łyżka masła
- bulion drobiowy (kilka łyżek)
Wykonanie:
Pierś kurczaka przecinamy na połówki. Każdą cienko rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem, ziołami prowansalskimi i papryką w proszku, dodajemy zmiażdżony czosnek i odkładamy na min 20 min do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy mięso, układamy na nim pocięte w paski kawałki papryki i kiełki rzeżuchy. Rzeżuchę układamy na całej piersi, dajemy jej sporo, żeby była widoczna w przekroju, u mnie niestety jest jej troszkę za mało. Zwijamy roladki i spinamy wykałaczkami lub związujemy nitką.
Roladki przesmażamy ze wszystkich stron na gorącym oleju. Następnie zmniejszamy ogień, roladki podlewamy odrobiną bulionu, dodajemy łyżkę masła. Przykrywamy i dusimy ok. 15 minut. Danie podajemy posypane surowymi kiełkami. Ja do tego podałam młode ziemniaczki z dużą ilością koperku oraz sałatkę.