Gościmy

Odwiedza nas 386 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

poniedziałek, 24 czerwiec 2013 20:35

Grillowane piersi z kurczaka z cytryną i tymiankiem

Napisała

Pyszne, rewelacyjne po prostu boskie mięsko. Od czasu jak spróbowałam tego sposobu na kurczaka, to jest to najczęściej przygotowany kurczak na grilla. Jeśli robię w domku, gdzie grilla nie posiadam to smażę po prostu na patelni. Polecam.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1/2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • gałązki świeżego tymianku (opcjonalnie)

Wykonanie:
Piersi z kurczaka myjemy, osuszam papierowym ręcznikiem, oczyszczamy z pozostałych kostek, włókien i skórek. Przecinamy w poprzek od najgrubszej części, dzieląc je na dwa cieńsze kawałki mięsa. Lekko rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą oraz pieprzem.

W głębokim talerzu  mieszamy sok i drobno startą skórkę z połówki cytryny, dodajemy drobno posiekany czosnek, tymianek oraz oliwę z oliwek. Wkładamy  piersi z kurczaka i maczamy je w marynacie. Odstawiamy na 10 minut, rozgrzewamy grilla lub patelnię.

Układamy piersi z całą marynatą na kratce na rozgrzanym grillu (lub na patelni). Grillujemy mięso przez około 5 - 6 minut z jednej strony, aż pojawią się ciemne paski, następnie przekładamy na drugą stronę i grillujemy przez kolejne 5 minut. Nie ruszamy więcej mięsa podczas grillowania, aby go nie pozbawić soków i nie przesuszyć. Mięso powinno być zrumienione z zewnątrz a miękkie i soczyste w środku.

W połowie grillowania na kurczaku układamy gałązki świeżego tymianku i lekko go podsuszamy. Ja miałam tylko suszony tymianek, dodałam go do marynaty. Smacznego:)

Źródło

Czytany 3719 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook