Curry z kurczakiem w mleczku kokosowym i zielonymi szparagami. Smaczne i szybkie danie. Najlepiej pasuje do tego ryż, ale można też podać np. z chlebkiem pita czy bagietką:)
Składniki:
(2 porcje)
- 1 pojedyncza pierś kurczaka
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 100 g (1 torebka) białego ryżu (np. jaśminowego)
- 1,5 łyżki masła klarowanego lub oliwy
- 250 - 300 ml mleka kokosowego
- 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)
- 1 - 2 łyżki sosu sojowego
- szklanka listków bazylii (można zastąpić kolendrą)
Marynata do kurczaka:
- szczypta soli morskiej
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżeczka zielonej pasty curry (lub w ilości do smaku)
- 1 łyżka drobno startego świeżego imbiru
- 1 łyżka oliwy
Wykonanie:
Kurczaka oczyszczamy ze wszystkich błonek, skórek i kostek i ocieplamy w temperaturze pokojowej. Kroimy wzdłuż na dwa cieńsze filety (szczególnie w najgrubszej części). Następnie kroimy w poprzek na paseczki. Wkładamy do miski, solimy, dodajemy starty lub rozgnieciony czosnek, pastę curry, imbir. Kurczaka dokładnie smarujemy marynatą i odstawiamy (na czas przygotowania potrawy lub dłużej jeśli mamy czas).
Szparagi płukamy, odłamujemy najgrubsze i zdrewniałe końce. Łodygi kroimy na 3 cm kawałki. Ryż gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy.
Rozgrzewamy patelnię, roztapiamy łyżkę masła lub wlewamy 1 łyżkę oliwy. Wkładamy kurczaka i obsmażamy z każdej strony po około 2 minuty (kurczak ma zmienić kolor z różowego na beżowy). Dodajemy pozostałe masło lub oliwę oraz szaragi oprószone małą ilością soli morskiej, smażymy wszystko dalej przez około 3 minuty co chwilkę mieszając (kurczak ma się lekko zrumienić).
Wlewamy mleko kokosowe i sos rybny jeśli używamy, zagotowujemy. Gotujemy jeszcze przez kilka minut (około 3 minuty), aż sos nieco zgęstnieje. Podajemy z ryżem, skrapiając sosem sojowym i posypując obficie bazylią (lub kolendrą). Smacznego:)