Gościmy

Odwiedza nas 320 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

poniedziałek, 29 lipiec 2013 22:38

Zielone curry z piersią kurczaka i zielonymi szparagami

Napisała

Curry z kurczakiem w mleczku kokosowym i zielonymi szparagami. Smaczne i szybkie danie. Najlepiej pasuje do tego ryż, ale można też podać  np. z chlebkiem pita czy bagietką:)

Składniki:

(2 porcje)

  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 100 g (1 torebka) białego ryżu (np. jaśminowego)
  • 1,5 łyżki masła klarowanego lub oliwy
  • 250 - 300 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)
  • 1 - 2 łyżki sosu sojowego
  • szklanka listków bazylii (można zastąpić kolendrą)

Marynata do kurczaka:

  • szczypta soli morskiej
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka zielonej pasty curry (lub w ilości do smaku)
  • 1 łyżka drobno startego świeżego imbiru
  • 1 łyżka oliwy

Wykonanie:

Kurczaka oczyszczamy ze wszystkich błonek, skórek i kostek i ocieplamy w temperaturze pokojowej. Kroimy wzdłuż na dwa cieńsze filety (szczególnie w najgrubszej części). Następnie kroimy w poprzek na paseczki. Wkładamy do miski, solimy, dodajemy starty lub rozgnieciony czosnek, pastę curry, imbir. Kurczaka dokładnie smarujemy marynatą i odstawiamy (na czas przygotowania potrawy lub dłużej jeśli mamy czas).

Szparagi płukamy, odłamujemy najgrubsze i zdrewniałe końce. Łodygi kroimy na 3 cm kawałki. Ryż gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy.

Rozgrzewamy patelnię, roztapiamy łyżkę masła lub wlewamy 1 łyżkę oliwy. Wkładamy kurczaka i obsmażamy z każdej strony po około 2 minuty (kurczak ma zmienić kolor z różowego na beżowy). Dodajemy pozostałe masło lub oliwę oraz szaragi oprószone małą ilością soli morskiej, smażymy wszystko dalej przez około 3 minuty co chwilkę mieszając (kurczak ma się lekko zrumienić).

Wlewamy mleko kokosowe i sos rybny jeśli używamy, zagotowujemy. Gotujemy jeszcze przez kilka minut (około 3 minuty), aż sos nieco zgęstnieje. Podajemy z ryżem, skrapiając sosem sojowym i posypując obficie bazylią (lub kolendrą). Smacznego:)

Źródło

 

Czytany 3257 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook