W tygodniu częściej przygotowuję kurczaka w ramach obiadu, bo to najszybsze mięsko, zresztą moje ulubione. Ale tym razem w troszkę innej postaci:) Pyszne kotleciki z kurczakiem i pieczarkami, podane z sałatką są bardzo dobrą propozycją na obiad czy obiadokolację.
Składniki:
- 500 g piersi kurczaka
- ok. 200 g sera żółtego (zużyłam mniej)
- ok. 250 g pieczarek
- 1/2 łyżeczka soli
- świeżo zmielony pieprz
- 1 jajko (ewentualnie dwa małe)
- 1 łyżka mąki pszennej
- Pół czerwonej papryki
- tarta bułka
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Pierś z kurczaka myjemy i kroimy na malutkie kawałki. Ser ścieramy na tarce, a pieczarki drobno kroimy. Paprykę kroimy w kostkę. Wrzucamy wszystko do dużej miski, wbijamy jajko (albo dwa), dodajemy mąkę (jeśli wbijecie dwa jajka, można nawet dodać 2 łyżki mąki, z mąką lepiej się klei), doprawiamy solą i pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. Z gotowej masy formujemy nieduże kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Lekko je spłaszczamy, wtedy szybciej upieką się w środku. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy kotleciki na średnim ogniu z obu stron. Smacznego !!!