Takie proste, a takie wyszło pyszne. Wszystkim bardzo smakowało, zdecydowanie polecam:) Do tego podałam ryż, do którego dodałam suszoną bazylię i świeżą pietruszkę, idealnie się komponowało:)
Składniki:
- 1 pojedynczy filet z kurczaka (ok. 450g)
- przyprawa do kurczaka
- przyprawa gyros
- ostra papryka w proszku
- 3 łyżki oleju
- 2 średniej wielkości cebule - pominęłam
- 500 g mrożonej fasolki szparagowej (dałam mniej)
- 3 ząbki czosnku
- pieprz ziołowy
- sól morska
- majeranek
Wykonanie:
Filet z kurczaka oczyszczamy z kości i błonek. Kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą do kurczaka, przyprawą gyros i ostrą papryką w proszku (ilość zależy od naszych preferencji, co do ostrości). Olej rozgrzewamy na patelni, przekładamy kawałki kurczaka i rumienimy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do kurczaka i dalej smażymy. Ja ten krok pominęłam:)
Zamrożoną fasolkę szparagową wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy do miękkości. Następnie osączamy z wody i dodajemy do kurczaka razem ze zmiażdżonym czosnkiem. Mieszamy razem i jeszcze chwilkę smażymy. Na koniec dodajemy pieprz ziołowy (dużo), sól morską i majeranek. Ponownie mieszamy i podajemy na gorąco np. z ryżem. Smacznego:)