Mamy sezon paprykowy, więc korzystam z tego dobrodziejstwa wykorzystując je codziennie do kanapek, sałatek czy w wersji duszonej. Tym razem właśnie wersja duszona:) Pierś z kurczaka duszona z warzywami, wyszło pyszne danie na obiadek:)
Składniki:
- 2 piersi kurczaka
- 2 pomidory
- 1 żółta lub czerwona papryka (ja dałam białą, czerwoną i zieloną)
- 125 g pieczarek
- 1 puszka zielonego groszku konserwowanego (dałam mrożony)
- 1/4 kostki masła
- 1 cebula (zastąpiłam 2 ząbkami czosnku)
- 1 szklanka bulionu mięsnego
- 1 płaska łyżka przyprawy do kurczaka
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól do smaku
Dodatkowo:
- oliwa z oliwek, do smażenia
- natka pietruszki, do dekoracji (u mnie koperek)
Wykonanie:
Opłukane i osuszone piersi kurczaka kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy, ściągamy z nich skórkę i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kawałki. Cebulę i pieczarki obieramy i drobno kroimy. Ja cebulę zastąpiłam czosnkiem, więc przecisnęłam go przez praskę i dodałam później do warzyw.
Kurczaka rumienimy na oliwie, dodajemy cebulę (u mnie czosnek), pieczarki, paprykę i dusimy razem przez około 10 minut. Dodajemy przyprawy, pomidory oraz bulion i dusimy przez dalsze 15 minut. Następnie dodajemy groszek odsączony z zalewy. Ja dawałam mrożony, więc dodałam go na początku razem z pieczarkami. Całość mieszamy i dusimy razem przez 1-2 minuty. Ja dusiłam do momentu, aż kurczak był mięciutki i soczysty:) Po prostu próbowałam, nie patrząc na zegarek:) Podajemy z ryżem posypując zieleninką, u mnie był to koperek. Smacznego:)
Źródło: Znalezione w Internecie.