Gościmy

Odwiedza nas 42 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

środa, 08 sierpień 2012 19:43

Pomidorowy gulasz drobiowy

Napisała

Pyszny drobiowy gulasz:) Taką miałam ochotę na taki gulasz, że musiałam zrobić:) Dałabym mniej ostrej papryki następnym razem, chociaż tylko dla mnie był lekko ostry;) Pozostałym bardzo smakował:) Dodałam od siebie jeszcze świeżą paprykę.

Składniki:

  • ok. 500 g mięsa drobiowego (ja dałam pierś kurczaka)
  • sól do przyprószenia mięsa
  • ½ łyżeczki czerwonej pikantnej papryki, chilli lub pieprzu Cayenne (jak nie lubicie za ostro, to mniej)
  • ½ łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
  • 5-6 marchewek
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ papryki zielonej
  • 1 puszka siekanych pomidorów
  • ½ szklanki wody
  • 1 liść laurowy
  • 2 ząbki czosnku
  • kostka rosołowa drobiowa
  • przyprawy do smaku (1 niepełna łyżka ciemnego sosu sojowego, 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki i/lub inne przyprawy do smaku według uznania i ochoty)

Wykonanie:

Mięso myjmy, osuszamy i oczyszczamy pozbawiając skórek, żyłek i nieładnych błonek, po czym kroimy w mniejsze gulaszowe kawałki. Przyprószamy je dość obficie solą, dodajemy chilli lub cayenne oraz słodką paprykę i dokładnie mieszamy tak, by każdy kawałeczek mięsa pokrył się przyprawami. Wstawiamy pod przykryciem do lodówki na minimum 30 minut, by mięso miało szansę przegryźć się z przyprawami.

Marchew obieramy, myjmy i kroimy w półtalarki lub kostkę, po czym dodajemy ją do mięsa. Paprykę kroimy w kostkę i również wrzucamy. Całość zalewamy siekanymi pomidorami oraz wodą, dodajemy liść laurowy i przeciśnięte ząbki czosnku. Do sosu pomidorowego dodajemy kostkę rosołową lub sól, całość dokładnie mieszamy i na małym ogniu, pod przykryciem gotujemy do miękkości mięsa i marchewki. Doprawiamy do smaku sosem sojowym oraz słodką papryką i kiedy smak już Nam odpowiada, przykrywamy i zostawiamy danie pod przykryciem na 10-15 minut do przegryzienia się smaków, po czym podajemy. Ja jeszcze zagęściłam troszkę sos mąką (łyżeczka mąki rozpuszczona w odrobinie zimnej wody), ale jeśli nie macie na to ochoty, to nie ma takiej potrzeby:) Serwujemy na gorąco. Ja podałam do niego pyszną i delikatną domową pitę:) Pychota, bardzo sycące i rozgrzewające, więc nie na upalne dni:)

Źródło

Czytany 9711 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook