Bardzo smaczny kurczaczek, w sam raz do pochrupania jako przekąska czy lekki obiadek. U mnie podany z dipem, ale może stanowić też dodatek do obiadu.
Składniki:
(2 porcje)
- 1 mała pierś kurczaka, około 150 g
- 1 łyżka białego wina lub sake (wina ryżowego), można też pominąć
- 1 białko jaja
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1 łyżką wody
- 1/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich
- 1/4 szklanki sezamu
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- opcjonalnie: sok z limonki/cytryny do skropienia, kolendra do posypania
- dowolny dip lub ulubiony sos do podania
Wykonanie:
Pierś kroimy w poprzek na wąskie paseczki. Oprószamy solą, wkładamy do miseczki i mieszamy z winem, odstawiamy. W drugiej miseczce mieszamy roztrzepane białko i mąkę rozprowadzoną uprzednio z wodą. Na talerzyku mieszamy zmielone orzechy z sezamem.
Kurczaka wyjmujemy po kawałku z zalewy, maczamy w białku, a następnie w orzechach. Układamy na tacce i wstawiamy do lodówki, najlepiej na 1 godzinę, ale można na dłużej. Rozgrzewamy olej (najlepiej w woku lub garnku na wysokość 2 - 3 cm) i na umiarkowanym ogniu smażymy kurczaka po około pół minuty z każdej strony, do czasu aż będzie lekko zrumieniony (należy uważać, aby nie smażyć za długo i na zbyt dużym ogniu, aby orzechy nie stały się gorzkie). Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podajemy z ulubionym sosem/dipem skrapiając sokiem z limonki lub cytryny. Smacznego:)