Pyszne roladki ze szpinakiem i serem camembert w szynce szwarcwaldzkiej. Miała być parmeńska, ale nie udało mi się jej spotkać:) Podane ze świeżym szpinakiem tworzyły przepyszny zestaw na letni obiad:) Polecam:)
Składniki:
(na 4 porcje)
- 4 pojedyncze piersi kurczaka, po około 200 g każda
- 100 g świeżego szpinaku (lub mrożonego, najlepiej w liściach)
- 2 łyżki masła, roztopionego
- 1 mała cebula, pokrojona w drobną kosteczkę (zastąpiłam 2 ząbkami czosnku)
- 100 g sera Camembert
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku (pominęłam)
- 1/2 roztrzepanego jajka
- 16 plasterków szynki parmeńskiej (u mnie szynka szwarcwaldzka, kilka plasterkow)
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Sałatka:
- 100 g świeżego szpinaku, opłukanego i osuszonego
- miodowy sos winegret
oraz: wykałaczki
Wykonanie:
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, odcinamy ewentualne kostki i włókna. Każdą nadkrawamy w najgrubszej części i otwieramy jak książkę. Rozbijamy na cieńsze filety, mniej więcej tej samej grubości. Świeży szpinak myjemy i dokładnie osuszamy. Wkładamy na patelnię i na średnim ogniu smażymy mieszając przez 1 minutę, aż zwiędnie. Wykładamy na sitko i bardzo dokładnie odciskamy z płynu, następnie siekamy na desce i przekładamy do miski. Szpinak mrożony rozmrażamy i dokładnie odciskamy płyn, siekamy. Rozgrzewamy 1 łyżkę masła na patelni, dodajemy cebulkę, należy ją eszklić nie rumieniąc. Ja dodałam czosnek. Dodajemy do szpinaku razem z pokrojonym na kawałki serem camembert, szczypiorkiem (pominęłam) i jajkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Szynkę parmeńską/szwarcwaldzką rozkładamy na blacie po 4 plasterki obok siebie, tak aby zachodziły na siebie. Ja miałam kilka plasterków szynki, więc użyłam tylko po dwa na roladę. Nadzienie ze szpinaku rozkładamy po równo na środek każdej piersi, dokładnie zwijamy w roladkę, zabezpieczając jej końce i spinając wykałaczkami w kilku miejscach. Przycinamy końce wykałaczek, aby łatwo było zawinąć je w szynkę. Ja nie przycinałam. Każdą roladkę układamy na plasterkach szynki parmeńskiej/szwarcwaldzkiej i dokładnie zawijamy ją wokół każdej porcji kurczaka. Zabezpieczamy szynką końce roladek przed wypłynięciem soków i sera ze środka. U mnie troszkę wypłynął, bo szynki miałam mniej, ale powstał z tego pyszny sosik.
Roladki smarujemy pozostałą 1 łyżką roztopionego masła, układamy na małej blaszce do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut, aż szynka będzie chrupiąca. Wyjmujemy wykałaczki i podajemy ze świeżym szpinakiem, polanym (przed samym podaniem) miodowym sosem winegret. Nam bardzo smakowały, więc z czystym sumieniem polecam:) Smacznego:)