Szukacie pomysłu na obiad, kolację na ciepło? Proponuje wykorzystać sezonowe warzywa jak cukinia, papryka i przygotować na przykład tartę pełną warzyw z dodatkiem salami :) Pyszna, sycąca i pełna aromatów :)
Składniki:
na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 3 łyżki zimnej wody
- sól
na nadzienie:
- 2 cebule białe i 1 czerwona (pominęłam)
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1/2 papryki żółtej
- 1 niezbyt duża cukinia
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- 20 dag salami wąskiej
- 1 jajko
- 5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
- kawałek twardego sera
- świeży tymianek
- świeża bazylia
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mąkę i zimne masło siekamy razem na stolnicy, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, dolewamy wodę i zagniatamy na gładką masę. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Ja użyłam malaksera.
Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki, cukinię i salami również. Papryki kroimy w paski. Czosnek i cebule wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy, dodajemy warzywa a potem salami i podsmażamy chwilę. Dodajemy koncentrat pomidorowy, sól i pieprz i dusimy, aż warzywa trochę zmiękną. Odstawiamy.
Natłuścimy oliwą naczynie do tarty. Można rozwałkować lub wylepić formę ręcznie ciastem. Potem wykładamy ją papierem do pieczenia, obciążamy suchą fasolą i pieczemy w piekarniku spód przez jakieś 15 minut w temp. 200 stopni.
Następnie mieszamy jajko ze śmietaną, tymiankiem i posiekaną bazylią. Mieszamy z farszem i przekładamy na spód tarty. Posypujemy tartym na grubych oczkach żółtym serem. Zapiekamy w tej samej temperaturze przez jakieś 20 minut. Smacznego :)