Pomysł na to danie zaczerpnęłam z gulaszu wieprzowego, ale akurat miałam pierś z indyka, więc postanowiłam ją wykorzystać.
Składniki (na 2 porcje):
- 250 g piersi z indyka
- po ćwiartce czerwonej i żółtej papryki- pokrojonych w kostkę
- garść mrożonej kukurydzy
- garść mrożonej fasolki
- 3 łyżki czerwonej fasoli ugotowanej (można użyć z puszki)-pominęłam
- cebula pokrojona w piórka(to też pominęłam)
- mąka
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- pół szklanki bulionu - użyłam warzywnego
- sól, świeżo mielony kolorowy pieprz, słodka i ostra papryka w proszku
Wykonanie:
Mięso kroimy w paseczki długości 2-3 cm. Solimy i pieprzymy, obtaczamy w mące. Przesmażamy na patelni ze wszystkich stron. Dodajemy czosnek (i cebulę jeśli używamy), chwilkę smażymy. Dorzucamy warzywa - fasolę szparagową, paprykę, kukurydzę, fasolę czerwoną. Podlewamy bulionem i dusimy około 20 minut pod przykryciem na małym ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką w proszku. Sos możemy zagęścić odrobiną mąki. Podajemy np. z ryżem. Smacznego:)