Pyszne danie, duszony seler naciowy w towarzystwie indyka. Świetne połączenie, ja podałam z kaszą i sałatką. Świetnie będzie się komponowało również z ryżem.
Składniki:
(na ok. 3 porcje)
- 1 pęczek selera naciowego
- ½ cebuli (pominęłam)
- 3 ząbki czosnku
- 300 g mięsa z piersi indyka
- sól, pieprz, papryka czerwona, lubczyk, odrobina kolendry
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Wykonanie:
Łodygi selera myjemy, drobno kroimy, cebulę i czosnek szatkujemy, indyka kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę (u mnie bez cebuli), jak zmięknie, wrzucamy selera oraz mięso z indyka. Doprawiamy przyprawami, przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Danie jest gotowe, gdy mięso jest już usmażone a seler jeszcze lekko chrupiący. Smacznego:)