Gościmy

Odwiedza nas 499 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

niedziela, 15 grudzień 2013 21:11

Pierś z indyka faszerowana szpinakiem

Napisała

Pierś z indyka z nadzieniem szpinakowym, rewelacja. Niestety nie miałam rękawa do pieczenia i piekłam bez, przez to może jest delikatnie sucha. Jeśli macie rękaw, to polecam, na pewno będzie bardziej soczysta:) Bardzo Nam smakowała:) Dosyć zmodyfikowałam oryginalny przepis, więc podaję moją wersję.

Składniki:

  • pierś z indyka - 1,5 kg
  • szpinak (może być mrożony) - 300 g
  • gałka muszkatołowa - 1 szczypta
  • oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy - 50 ml
  • 100g sera feta
  • 1-2 ząbki czosnku
  • przyprawy: do kurczaka/drobiu, zioła prowansalskie, papryka słodka i ewentualnie inne ulubione

Wykonanie:

Rozmrażamy szpinak i odciskamy sok. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy szpinak, doprawiamy szpinak do smaku odrobiną gałki muszkatołowej, ziołami prowansalskimi, dodajemy pokrojoną w kostkę fetę mieszamy i odstawiamy z gazu.

W piersi indyka robimy nacięcie i umieszczamy tam farsz, następnie pierś dokładnie posypujemy przyprawą do kurczaka i ulubionymi przyprawami. Ja nadzienie smarowałam i zwijałam roladki.

Umieszczamy całość w torebce/rękawie, zamykamy klipsem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 50 minut. Ja nie miałam rękawa, więc piekłam po prostu w naczyniu żaroodpornym, podlewając od czasu do czasu odrobiną wody. Jeśli pieczemy w rękawie pod koniec pieczenia rozrywamy torebkę, aby pierś z indyka lekko się zarumieniła. Przed podaniem kroimy indyka na porcje. Możemy podać z sosem powstałym podczas pieczenia. Smacznego:)

Źródło inspiracji

Czytany 8279 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook