Pierś z indyka z nadzieniem szpinakowym, rewelacja. Niestety nie miałam rękawa do pieczenia i piekłam bez, przez to może jest delikatnie sucha. Jeśli macie rękaw, to polecam, na pewno będzie bardziej soczysta:) Bardzo Nam smakowała:) Dosyć zmodyfikowałam oryginalny przepis, więc podaję moją wersję.
Składniki:
- pierś z indyka - 1,5 kg
- szpinak (może być mrożony) - 300 g
- gałka muszkatołowa - 1 szczypta
- oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy - 50 ml
- 100g sera feta
- 1-2 ząbki czosnku
- przyprawy: do kurczaka/drobiu, zioła prowansalskie, papryka słodka i ewentualnie inne ulubione
Wykonanie:
Rozmrażamy szpinak i odciskamy sok. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy szpinak, doprawiamy szpinak do smaku odrobiną gałki muszkatołowej, ziołami prowansalskimi, dodajemy pokrojoną w kostkę fetę mieszamy i odstawiamy z gazu.
W piersi indyka robimy nacięcie i umieszczamy tam farsz, następnie pierś dokładnie posypujemy przyprawą do kurczaka i ulubionymi przyprawami. Ja nadzienie smarowałam i zwijałam roladki.
Umieszczamy całość w torebce/rękawie, zamykamy klipsem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 50 minut. Ja nie miałam rękawa, więc piekłam po prostu w naczyniu żaroodpornym, podlewając od czasu do czasu odrobiną wody. Jeśli pieczemy w rękawie pod koniec pieczenia rozrywamy torebkę, aby pierś z indyka lekko się zarumieniła. Przed podaniem kroimy indyka na porcje. Możemy podać z sosem powstałym podczas pieczenia. Smacznego:)
Źródło inspiracji