Propozycja na niedzielny obiad. Proste, szybkie i smaczne danie z indyka. Delikatna i soczysta pierś w sosie musztardowo-chrzanowym.
Składniki:
(dla 2 osób)
- duży filet z piersi indyka
- 4 łyżki chrzanu
- 4 łyżki musztardy
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki wody
- sok z 1/2 cytryny
- 1 duża cebula (pominęłam)
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki vegety
- sól i pieprz
Wykonanie:
Przygotowujemy sos. W misce dokładnie mieszamy chrzan, musztardę, jogurt i sok z cytryny. Pierś kroimy w poprzek na cienkie plasterki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zanurzamy paski mięsa w przygotowanym sosie, dokładnie mieszamy i marynujemy przez 15 minut (lub całą noc, jeżeli mamy na to czas). Cebulę szatkujemy i szklimy na łyżce masła, doprawiamy vegetą - proponuję domową. Do cebuli dorzucamy mięso z indyka. Smażymy przez około 3 minuty, ciągle mieszając. Dolewamy wodę, tak aby powstał sos. Przykrywamy patelnię i dusimy przez 10-15 minut, lub do momentu gdy mięso będzie ugotowane i miękkie. Serwujemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego:)