Pyszne risotto z pieczarkami, czyli pomysł na jarski obiadek:) Ja dodałam dla koloru czerwonej papryki. Odrobinę zmodyfikowałam.
Składniki:
- ok. 400g małych pieczarek
- 2 solidne łyżki masła
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 duża cebula (pominęłam)
- 2 ząbki czosnku
- niecała szklanka ryżu typu arborio
- białe wino – ok. ½ szklanki
- niecały litr bulionu warzywnego
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego (pominęłam)
- pieprz i sól
- natka pietruszki
- ½ czerwonej papryki (to dodałam od siebie dla koloru)
Wykonanie:
Pieczarki dokładnie oczyszczamy i kroimy w plasterki. Na dobrze rozgrzaną patelnię dodajemy łyżkę masła oraz łyżkę oleju (grzyby będą smażone w wysokiej temperaturze, także olej zapobiegnie spaleniu się masła). Wsypujemy plasterki pieczarek i paprykę pokrojona w kostkę i przez cały czas smażymy na dużym ogniu, aż do momentu, gdy pieczarki będą mocno przyrumienione i odparuje z nich cała woda. Wówczas zdejmujemy je z patelni (pozostawiając jak najwięcej tłuszczu ze smażenia grzybów) na czas przygotowania ryżu.
Na tę samą patelnię dodajemy 1 łyżkę masła, czosnek pokrojony w plasterki (ja przecisnęłam przez praskę) oraz cebulę posiekaną w średniej wielkości kostkę (pominęłam). Wsypujemy suchy ryż. Smażymy, aż ziarna wchłoną masło (nie przypalić!). Zalewamy winem w taki sposób, aby zakryło ziarna na wysokość ok. 0,5 cm. Dusimy mieszając, aż ryż wchłonie wino. Następnie dodajemy pierwszą porcję bulionu (np. 1 chochlę) i znów mieszamy, czekając aż woda odparuje, a esencja bulionu wejdzie w ziarna. Czynność tę powtarzamy, aż ryż stanie się miękki, ale nie rozgotowany (będzie także bardziej szklisty). Wówczas dodajemy jogurt i mieszamy. Na końcu dodajemy podsmażone wcześniej pieczarki i jeszcze chwilę dusimy. Wyłączamy ogień pod patelnią i od razu podajemy risotto posypane natką pietruszki. Smacznego:)