Gościmy

Odwiedza nas 591 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

sobota, 03 listopad 2012 16:23

Risotto z pieczarkami

Napisała

Pyszne risotto z pieczarkami, czyli pomysł na jarski obiadek:) Ja dodałam dla koloru czerwonej papryki. Odrobinę zmodyfikowałam.

Składniki:

  • ok. 400g małych pieczarek
  • 2 solidne łyżki masła
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 duża cebula (pominęłam)
  • 2 ząbki czosnku
  • niecała szklanka ryżu typu arborio
  • białe wino – ok. ½ szklanki
  • niecały litr bulionu warzywnego
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego (pominęłam)
  • pieprz i sól
  • natka pietruszki
  • ½ czerwonej papryki (to dodałam od siebie dla koloru)

Wykonanie:

Pieczarki dokładnie oczyszczamy i kroimy w plasterki. Na dobrze rozgrzaną patelnię dodajemy łyżkę masła oraz łyżkę oleju (grzyby będą smażone w wysokiej temperaturze, także olej zapobiegnie spaleniu się masła). Wsypujemy plasterki pieczarek i paprykę pokrojona w kostkę i przez cały czas smażymy na dużym ogniu, aż do momentu, gdy pieczarki będą mocno przyrumienione i odparuje z nich cała woda. Wówczas zdejmujemy je z patelni (pozostawiając jak najwięcej tłuszczu ze smażenia grzybów) na czas przygotowania ryżu.

Na tę samą patelnię dodajemy 1 łyżkę masła, czosnek pokrojony w plasterki (ja przecisnęłam przez praskę) oraz cebulę posiekaną w średniej wielkości kostkę (pominęłam). Wsypujemy suchy ryż. Smażymy, aż ziarna wchłoną masło (nie przypalić!). Zalewamy winem w taki sposób, aby zakryło ziarna na wysokość ok. 0,5 cm. Dusimy mieszając, aż ryż wchłonie wino. Następnie dodajemy pierwszą porcję bulionu (np. 1 chochlę) i znów mieszamy, czekając aż woda odparuje, a esencja bulionu wejdzie w ziarna. Czynność tę powtarzamy, aż ryż stanie się miękki, ale nie rozgotowany (będzie także bardziej szklisty). Wówczas dodajemy jogurt i mieszamy. Na końcu dodajemy podsmażone wcześniej pieczarki i jeszcze chwilę dusimy. Wyłączamy ogień pod patelnią i od razu podajemy risotto posypane natką pietruszki. Smacznego:)

Źródło

 

Czytany 2393 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook