Kremowa zupa na bazie marchewki i selera. Naprawdę smaczna. Moja wyszła dosyć gęsta, więc troszkę ja rozrzedziłam.
Składniki:
(dla 2-3 osób):
- 200 g marchewki
- 300 g selera (korzeń)
- 0.5 czerwonej cebuli (pominęłam)
- 1 ząbek czosnku
- 150 ml soku z marchewki (świeżo wyciskanego)
- 200 ml wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- kiełki słonecznika do posypania (pominęłam)
- ziarna słonecznika do posypania (u mnie dodatkowo ziarna dyni)
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Marchewkę i seler kroimy na małe kawałki, cebulę i czosnek również. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek i przez 10-15 sekund podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojone warzywa oraz sok z marchwi. Po około 10-15 minutach dolewamy wodę. Gotujemy, aż warzywa będą al dente. Całość przelewamy do blendera, dodajemy jogurt naturalny, oliwę z oliwek, sól oraz pieprz do smaku. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby jeszcze raz doprawiamy. Górę posypujemy kiełkami oraz ziarnami słonecznika. Smacznego:)