Rozgrzewająca zupa z kiszoną kapustą, ziemniakami, brokułami i zieloną fasolką. Pożywna i naprawdę smaczna:) W taką pogodę najlepsze są zupy:)
Składniki:
- 4 ziemniaki, pokrojone w kostkę
- 225 g zielonej fasolki, pokrojonej na 2,5 cm kawałki
- 1200 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki mąki
- 115 g kwaśnej śmietany
- 180 g kiszonej kapusty wraz z sokiem
- 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
- 1 szczypta soli i pieprzu do smaku
- ½ dużego brokułu
- ziele angielskie, liść laurowy
Wykonanie:
Zagotowujemy bulion, dodajemy ziele angielsie, lisc laurowy, ziemniaki i zieloną fasolkę i gotujemy, aż fasola lekko zmięknie Doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zmniejszamy ogień, dodajemy brokuły, przykrywamy i gotujemy, aż ziemniaki i brokuły zmiękną. Do kwaśnej śmietany dodajemy mąkę, a następnie dodajemy tę mieszaninę, po łyżeczce na raz do gotującej zupy. Dodajemy kapustę kiszoną i koperek, a następnie przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu, aż kapustka lekko zmięknie. Smacznego:)
Źródło: Eksperyment własny.