Jeżeli lubicie na śniadanie płatki, a najlepiej musli, lecz nie macie ochoty na te gotowe sklepowe mieszanki pełne cukru i innych dodatków, to najlepiej zrobić własne:) Ja zrobiłam sobie z myślą o pracy, żeby mieć coś do szybkiego przegryzienia na drugie śniadanko :)
Składniki:
- 3 szklanki płatków owsianych górskich
- 1 szklanka płatków migdałowych
- ½ szklanki wiórków kokosowych
- ½ szklanki otrębów (najlepiej żytnich, u mnie pszenne)
- ½ szklanki orzechów laskowych
- 2-3 kopiate łyżki miodu
- cynamon
Wykonanie:
Wszystkie suche składniki wrzucamy do miski, mieszamy i doprawiamy cynamonem (szczodrze).
Miód (szczególnie jeśli jest scukrzony) rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy ciepły miód do reszty składników i bardzo dokładnie mieszamy. Całość musi być pokryta miodem, a wszelkie grudki są mile widziane – będą chrupać!
Wykładamy blachę papierem do pieczenia i równomiernie rozsypujemy na niej mieszankę. Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 130 stopni (góra dół). W trakcie pieczenia od czasu do czasu mieszamy, żeby się upiekła równomiernie. Po wyjęciu pozostawiamy do ostudzenia, a potem pakujemy do słoików i szczelnie zakręcamy.
Na śniadanie lub drugie śniadanie w pracy można jeść z jogurtem i owocami np. z bananami, brzoskwiniami lub ogólnie owocami sezonowymi :) Smacznego :)