Szybkie i proste chlebki z patelni, świetnie sprawdza się jako dodatek do różnego rodzaju gulaszy, do sałatek czy jako samodzielne placuszki z sosem czy salsą :)
Składniki:
(na 6 sztuk)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka puree z dyni
- ewentualnie ulubione przyprawy
Wykonanie:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy sól mieszamy. Na tym etapie możecie dodać ulubione zioła (np. chilli, zioła prowansalskie, natkę pietruszki itp.) Do miski dodajemy puree dyniowe, mieszamy łyżką a następnie wyrabiamy dłonią, w razie potrzeby podsypując ciasto lekko mąką. Przy rzadkim puree trzeba będzie stopniowo podsypywać ciasto do momentu, aż przestanie kleić się do dłoni. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat. Dzielimy je ostrym nożem na 6 części. Każdą wałkujemy na cienki placek, podsypując ciasto mąką, by nie kleiło się do wałka i blatu. Chlebki smażymy na suchej patelni bez tłuszczu po kilka minut z obu stron. Chlebki dyniowe to smaczny dodatek do wszelkich potraw typu curry. Można podać do nich ulubiony dip lub pastę. Smacznego :)