Szybka przekąska na ciepło. Wykorzystałam cukinię, ser żółty i chlebek, który już nie był zbyt świeży:) Najlepszy sposób na wykorzystanie „suchego” chleba to u mnie grzanki, zapiekanki itp. Tym razem dla odmiany mini grzanki z cukinią, wyszły bardzo smaczne:)
Składniki:
- kilka kromeczek chleba lub bagietki
- kilka plasterków cukinii (u mnie 1/3 małej cukinii)
- mieszanka ulubionych ziół, u mnie prowansalskie
- kilka plasterków sera żółtego
- rzeżucha do dekoracji
- masło
Wykonanie:
Kromeczki chlebka/ bagietki smarujemy masłem, posypujemy ulubioną przyprawą (ilość wg uznania – ale umiar wskazany). Na każdą kromeczkę kładziemy plasterek lub dwa cukinii, w zależności od wielkości grzanek. Przykrywamy serem żółtym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy tylko do roztopienia/zarumienienia sera. Grzanki posypujemy rzeżuchą i podajemy np. z sosem pomidorowym. Smacznego:)
Źródło: Eksperyment własny.