Interesująca przekąska. Prosta do zrobienia, chociaż etap z krojeniem może troszkę sprawiać trudność. Trzeba mocno schłodzić i koniecznie mieć dobry nóż:) Efekt końcowy bardzo fajny, dla smakoszy oliwek i ciasta francuskiego z pewnością będzie to smaczna przekąska:) Ja miałam ciasto o wadze 375g, z którego wycięłam poniższy prostokąt, a z reszty zrobiłam serowe paluszki.
Składniki (na ok. 12 szt):
- ciasto francuskie (prostokąt o bokach 32x15)
- 15 dużych oliwek, nadziewanych papryką
- 1 żółtko roztrzepane w 1 łyżce mleka
Wykonanie:
Z ciasta o wadze 375g rozwałkowujemy lub wycinamy (jeżeli mamy gotowe ciasto) prostokąt o bokach 32x15 i grubości 3 mm. Wycinamy dwie części o wymiarach 14x15, 18x15 cm. Przekładamy na blachę i schładzamy w lodówce 10 minut.
Na mniejszym kawałku układamy po 5 oliwek (tak, by dotykały się czubkami) w odległości 1,5 cm od brzegu, by powstały 3 rzędy o długości 14 cm w odstępie 2 cm jeden od drugiego. Ciasto między oliwkami smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Nakładamy większy kawałek ciasta i mocno dociskamy pomiędzy oliwkami. Wstawiamy do lodówki na ok.20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Bardzo ostrym nożem przycinamy równo brzegi, a następnie kroimy na paski szerokości ok. 0,6 cm i układamy płaską stroną na blasze do pieczenia. Pieczemy 6-10 minut. Po upieczeniu przekładamy na kratkę w celu ostudzenia. Smacznego:)