Są wśród Was fani brukselek? Ja mam w domu nawet dwóch :) Zamiast w zupie zaserwowałam je w koreczkach, fajna sprawa :) Koreczki robiłam na patyczkach do szaszłyków, więc to nie takie mini koreczki;) Smaczne i ciekawie prezentujące się :) Nie tylko na imprezkę :)
Składniki:
- 10 pomidorków koktajlowych
- 10 kuleczek mini mozzarelli
- 20 g brukselki (10 główek )
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
Brukselkę gotujemy na półtwardo z solą i połową łyżeczki cukru (ok. 15 min). Uważamy, aby nie przegotować brukselki, ponieważ wówczas traci swój kolor. Gotujemy nie przykrywając garnka pokrywką.
Po ugotowaniu odlewamy wodę i mieszamy brukselki z łyżką masła. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy kolejno pomidorki, ser i na koniec ciepłą brukselkę. Układamy szaszłyczki w szklance, tworząc bukiecik. Smacznego:)