Jeśli szukacie ciekawych przekąsek, koniecznie spróbujcie tej. Ogórki konserwowe nadziewane pastą z wędzonej ryby. Naprawdę świetne połączenie :) I dosyć ciekawa przekąska, ja przygotowałam ja na spotkanie ze znajomymi i doskonale się sprawdziła :) Na początek możecie zrobić z połowy porcji, ale jeśli lubicie wędzoną rybę, to nie macie się czego obawiać :)
Składniki:
- litrowy słoik ogórków konserwowych
- ryba wędzona
- 2 jajka
- 2 łyżki majonezu
- majeranek
- sól, pieprz
Wykonanie:
Ogórki przekrawamy wzdłuż na pół. Wykrawamy gniazda nasienne i część miąższu. Miąższ zostawiamy do nadzienia. Połówki układamy na półmisku. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Z ryby usuwamy skórę i ości. Jajka, rybę, miąższ z ogórków drobno kroimy. Dodajemy majonez i majeranek. Mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Następnie faszerujemy ogórki. Można posypać zieleniną :) U mnie kiełki. Smacznego :)
Źródło: „Przekąski i przystawki’, Wydawnictwo Burda