Serowe krakersy, chrupiące i aromatyczne. Ja praktycznie pominęłam sól, a i tak były lekko za słone :) To zapewne kwestia serów. Można zajadać z różnymi dipami, z hummusem czy samodzielnie.
Składniki:
- 100 g miękkiego masła
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 2 czubate łyżeczki przyprawy curry (dałam mniej)
- 100 g startego żółtego sera o wyrazistym, lekko ostrym smaku
- 100 g startego parmezanu
Wykonanie:
Wykładamy dwie duże blachy papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 180oC. Przesiewamy do miski sól i mąkę. Dosypujemy curry i oba gatunki sera. Dodajemy masło. Rozcieramy wszystko palcami tak, żeby powstały okruszki (jak na kruszonkę), po czym wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy je na oprószonej mąką stolnicy lub blacie. Foremkami wycinamy ciasteczka. Wycięte krakersy układamy na blachach i wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut, aż nabiorą złocistej barwy. Nie pieczemy ich dłużej niż potrzeba, bo się przypalą. Smacznego:)