Jeśli myślicie o ciekawej przekąsce na sylwestrową imprezę, może wypróbujecie szybkie ślimaczki z ciasta francuskiego z rukolą i pesto bazyliowym. Szybkie do przygotowania i aromatyczne. Ja moje troszkę za mocno przypiekłam, ale i tak były smaczne:)
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- garść rukoli
- 1/2 szklanki pesto (zielonego lub czerwonego)
- 2-3 łyżki startego parmezanu
Wykonanie:
Rozmrażamy ciasto, sklejamy jego płaty roztrzepanym jajkiem tak, aby powstał duży kwadrat. Grubo kroimy rukolę. Ciasto rozwijamy na stole i smarujemy je pesto, z jednej strony pozostawiając wolny brzeg o szerokości 1 cm. Posypujemy rukolą. Zwijamy, zaczynając od strony pokrytej pesto, wolny brzeg smarujemy jajkiem i sklejamy rulon. Kroimy go w ślimaczki o szerokości 1,5 cm. Układamy na blasze wyścielonej pergaminem, następnie smarujemy resztą jajka i posypujemy parmezanem. Pieczemy przez 15-20 min w temperaturze 200°C. Smacznego:)