Prosta, zaledwie kilkuskładnikowa sałatka. Propozycja na lekką kolację :) Można do niej podać świeże pieczywo na przykład chlebki dyniowe :)
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- około 350 g szpinaku baby (liście)
- 200 g sera typu feta
Sos:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
- sól i świeżo mielony pieprz (do smaku)
Wykonanie:
Składniki sosu dokładnie mieszamy, tak, aby powstała gładka emulsja. Odstawiamy. Szpinak myjemy, osuszamy i przekładamy do miski. Tuńczyka osączamy i lekko rozdrabniając dodajemy do szpinaku. Zalewamy sosem i delikatnie mieszamy. Ser kroimy w drobną kostkę i posypujemy nim sałatkę. Ponownie mieszamy (ale delikatnie) i podajemy. Oliwę z oliwek można zastąpić, na przykład olejem sezamowym lub arachidowym. Ja polewałam przed samym podaniem, więc sos podałam obok :) Smacznego :)