Został mi indyk z wczorajszego obiadu, więc zrobiłam szybką i lekką sałatkę na kolację :) Prosta, bo zaledwie trzyskładnikowa, a naprawdę smaczna. Polecam:)
Składniki:
- 1-2 sznycle pieczonego indyka
- około 350 g szpinaku baby (liście)
- 200 g mozzarelli w małych kulkach
- świeży koperek do posypania
Sos:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i świeżo mielony pieprz (do smaku)
Wykonanie:
Składniki sosu dokładnie mieszamy, tak, aby powstała gładka emulsja. Odstawiamy. Szpinak myjemy, osuszamy i przekładamy do miski. Indyka kroimy w paski i dodajemy do szpinaku. Zalewamy sosem i delikatnie mieszamy. Posypujemy sałatkę kulkami mozzarelli i podajemy. Smacznego :)
Źródło: Eksperyment własny :)