Prosta i smaczna sałatka z brokułem i tuńczykiem, poniższe składniki to porcja na 2-3 osoby, nie za duża. Na spróbowanie jak najbardziej, jeśli Wam będzie smakować, to następnym razem spokojnie można zwiększyć proporcje:)
Składniki:
- 1 duża puszka tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym
- 2 jaja ugotowane na twardo
- 3 ogórki konserwowe
- mała puszka kukurydzy
- 1 puszka groszku
- kilka różyczek brokuła
- 1 cebulka (pominęłam)
- 1 łyżka orzeszków piniowych (pominęłam)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
- sól, pieprz biały do smaku
Wykonanie:
Tuńczyka, groszek i kukurydzę odsączamy dobrze z zalewy, wkładamy do dużej miski. Dodajemy orzeszki, pokrojone na kosteczkę ogórki, cebulkę, pokrojone grubo jajka (u mnie drobna kostka) i różyczki brokuła (zalane wrzątkiem, gotowane 3-4 min, przelane zimna wodą, osuszone). Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez, jogurt i musztardę i mieszamy. Przekładamy do salaterki, przykrywamy folią i schładzamy. Przed podaniem dekorujemy np. zieleniną. To nie jest duża porcja - można ją zwiększyć, podwajając podane składniki. Smacznego:)