Bardzo szybka i pyszna sałatka, taka delikatna a dzięki sosowi jednak wyrazista:) Pyszna jako dodatek do mięs, jak również sama:) Zrobiłam z połowy podanych niżej proporcji, dla dwóch osób ilość wystarczająca:)
Składniki:
- 1 kapusta pekińska
- paczka obranych pestek ze słonecznika
- 100 g żółtego sera
- puszka kukurydzy
- 3/4 szklanki majonezu
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- ok. 1 łyżeczki soli
Wykonanie:
Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni na złoty kolor i studzimy. Kapustę pekińską szatkujemy i przekładamy do dużej miski. Dodajemy do niej starty ser na dużych oczach oraz odsączoną kukurydzę. Wszystko razem mieszamy razem z ostudzonym słonecznikiem.
W oddzielnej miseczce przygotowujemy sos:
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub drobno kroimy. Czosnek rozcieramy z solą dodajemy majonez i jogurt i wszystko dokładnie mieszamy. Powstałym sosem zalewamy sałatkę. Jeszcze raz wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki, żeby smaki się porządnie przegryzły. Sałatkę podajemy dobrze schłodzoną. Ja byłam bardzo głodna więc do obiadu podałam lekko schłodzoną, ale jeszcze troszkę zostało i po dłuższym pobycie w lodówce była jeszcze lepsza:) Smacznego:)