Szybka i smaczna sałatka ze świeżym szpinakiem:) U mnie jako dodatek do obiadu, więc pominęłam szynkę, gdyż obiad już zawierał mięsko:) Ale warto również wypróbować ten wariant, dlatego przepis podaję w oryginale.
Składniki:
- duża miska przebranych i umytych liści świeżego szpinaku,
- pól słoiczka suszonych pomidorów w oliwie,
- oliwa z pomidorów,
- 1 kostka ziarnistej fety,
- 0,5-0,7 szklanki pestek słonecznika, uprażonych ew. prażone pestki pinii,
- 4 plastry szynki parmeńskiej/kumpiaka/innej szynki wędzonej na surowo (pominęłam)
- odrobina soli i pieprzu
Wykonanie:
Do miski wrzucamy szpinak, co większe liście rwiemy. Fetę kruszymy na drobne grudki, ja pokroiłam w kostkę i dodajemy do liści. Pomidory kroimy w paseczki, też wrzucamy do środka. Dodajemy słonecznik. Wszystko odrobinę solimy i doprawiamy pieprzem, dodajemy trochę oliwy z pomidorów i mieszamy. Jeśli będzie zbyt suche, dodajemy oliwy. Gdy będzie już takie jak ma być, kroimy szynkę w cienkie paski i posypujemy nimi sałatkę. Smacznego:)