Dosyć ciekawa sałatka, połączenie kurczaka, szpinaku i młodych ziemniaczków. Odrobinę zmodyfikowałam, nie miałam parmezanu, więc kurczaka zrobiłam w panierce z płatków kukurydzianych.
Składniki:
(na 2 porcje)
- 1 pierś kurczaka
- 1 białko jaja
- sól, pieprz
- 3 - 4 łyżki drobno startego parmezanu (u mnie płatki kukurydziane)
- 4 młode ziemniaki
- 50 g groszku cukrowego
- 2 garście młodego szpinaku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- kilka oliwek zielonych lub czarnych (dowolnie) - pominęłam
Wykonanie:
Rozgrzewamy grill w piekarniku na średnią moc. Ja nie mam opcji grilla, nastawiłam na 180 stopni. Blachę wykładamy kawałkiem folii aluminiowej. Na talerzu roztrzepujmy białko z solą i pieprzem. Pierś kurczaka maczamy najpierw w roztrzepanym białku a później obtaczamy w tartym parmezanie (u mnie rozkruszone płatki kukurydziane). Układamy na folii i wkładamy do piekarnika na 15 minut, raz przewracając. Kurczak ma być złoty i chrupiący. Ja troszkę dłużej piekłam, żeby mieć pewność, że kurczak jest dobrze upieczony:)
W międzyczasie gotujmy młode ziemniaki (pokrojone w kostkę) oraz groszek cukrowy. Pokrojone w kostkę ziemniaki i odcedzony groszek (przynajmniej letnie, bo inaczej szpinak szybko zwiędnie) mieszamy ze szpinakiem, polewamy oliwą i rozkładamy na dwa talerze. Podajemy z kurczakiem pokrojonym w paski. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego:)