Coś dla fanów śledzi :) Sałatka warstwowa, wyrazista i z ciekawym połączeniem składników :) Warta wypróbowania.
Składniki:
- 1 słoik śledzi marynowanych w oleju (użyłam w occie)
- 5 jajek
- 1 duży por
- kostka sera feta
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 5-6 korniszonów
- pół średniego słoika majonezu
- średni kubek gęstego jogurtu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz, suszony czosnek i zioła do smaku
Wykonanie:
Majonez mieszamy z jogurtem, sokiem z cytryny i przyprawami. Śledzie odcedzamy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kwadraty. Jajka gotujemy na twardo, a po przestudzeniu obieramy. Fasolę odsączamy z zalewy. Korniszony kroimy w kosteczkę, wykładamy do salaterki. Pory kroimy na pół i siekamy w cienkie niteczki. Zalewamy osolonym wrzątkiem, a po 10 minutach odcedzamy i studzimy. Na spód salaterki wykładamy korniszony, a na nich fasolę. Smarujemy 1/3 porcji sosu. Na to wykładamy śledzie, a na śledziach pory. Smarujemy 1/3 sosu. Jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach i kładziemy jako kolejną warstwę. Smarujemy ostatnią porcją sosu. Na sos wykładamy pokrojoną w kostkę fetę i schładzamy. Smacznego :)